Субота, 27.04.2024, 03:08
Вітаю Вас Гість | RSS

ВІДДІЛ ОСВІТИ НОВООДЕСЬКОЇ РАЙДЕРЖАДМІНІСТРАЦІЇ

Меню сайту
Міні-чат
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу

">

Головна » 2015 » Листопад » 3 » Захист населення від зброї масового ураження
16:44
Захист населення від зброї масового ураження

     Захист від зброї масового ураження - система заходів щодо попередження або послаблення дії ядерної, хімічної і біологічної зброї противника на особовий склад військ і цивільне населення і матеріальні цінності. Захист від зброї масового ураження в діючій армії беруть участь інженерні, мотострілкові і інші війська, військово-медична, хімічна, ветеринарна та інші служби.
      В залежності від виду зброї захист ділиться на противоядерную, оборона проти хімічної і противобактериальную. Заходи щодо захисту можуть бути загальними (для всіх видів застосованого зброї) і спеціальними. Крім того, всі способи захисту поділяються на попередні, що проводяться до моменту впливу зброї, та заходи по ліквідації наслідків застосування противником. До попередніх заходів захисту від зброї масового ураження відносяться: загальновійськова розвідка, створення засобів захисту інформації, розосередження військ, маскування, оповіщення про напад, а також імунізація особового складу та профілактика променевої хвороби. До заходів з ліквідації наслідків застосування противником зброї масового ураження відносяться: радіаційна, хімічна і бактеріологічна розвідка; лікувально-евакуаційні заходи в осередках масових уражень; спеціальна (у тому числі санітарне) обробка; дезактивація (див.), дегазація (див.), дезінфекція (див.) озброєння, техніки, обладнання, продуктів харчування, води, а також місцевості; гасіння пожеж і розчищення завалів, обсервація і карантинізація; відновлювальні та інші роботи.
     Завданням загальновійськової розвідки є своєчасне виявлення противника зброї масового ураження. Подальше знищення цієї зброї дозволяє попередити його застосування. Своєчасне оповіщення військ і цивільного населення про підготовлюваний ядерну, хімічну і бактеріальному нападі ворога дає можливість завчасно вжити ряд заходів по захисту (розосередження військ, укриття їх в притулку та інші захисні споруди тощо). Війська сповіщаються заздалегідь встановленими сигналами: звуковими (сирена, удари дзвону та ін), по радіо і телефону текстом або умовним кодом (наприклад, група цифр) чи світловими сигналами тощо.
     Розосередження військ, зміна районів їх розташування і маскування - найважливіші і дієві способи захисту від зброї масового ураження. Для маскування військ використовуються різні природні (рослинність) і штучні засоби (маскувальні мережі, одяг, забарвлення техніки, транспорту тощо).
Засоби захисту від зброї масового ураження поділяються на колективні та індивідуальні. Колективними засобами захисту є найпростіші земляні укриття (окопи, бліндажі, землянки, щілини та інші споруди), а також спеціальні сховища. До індивідуальних засобів захисту відносяться протигази (див.), захисний одяг, індивідуальний протихімічний пакет (див.).
Імунізація особового складу військ і населення проводиться у разі загрози бактеріального напади проти збудників заразних інфекційних хвороб, які може застосувати супротивник. Профілактика променевої хвороби проводиться спеціальними засобами перед безпосередньою загрозою радіоактивного опромінення.
     Радіаційна, хімічна і бактеріологічна розвідка (див. Медична розвідка) проводяться з метою виявлення зараження місцевості, продуктів харчування, води, повітря і матеріальних цінностей РВ і ОВ, бактеріями і токсинами; встановлення рівня радіоактивного зараження, виду отруйних речовин і мікробів, а також встановлення меж зараження місцевості для того, щоб попередити війська про небезпеку ураження.
     Лікувально-евакуаційні заходи - див. Вогнище масових уражень, Санітарно-гігієнічний та протиепідемічний забезпечення, Хімічна зброя, Ядерна зброя.
Санітарна обробка (див. Санітарна обробка військ), а також дезактивація, дегазація та дезінфекція різних об'єктів проводяться у випадку їх зараження з метою попередження ураження людей та збереження матеріальних цінностей.
Противоядерная захист. У військово-польових умовах для захисту від вражаючих факторів ядерної зброї служать окопи, бліндажі, землянки і будь-які природні поглиблення (яри, вимоїни і т. п.). Для захисту від світлового випромінювання, крім перерахованих укриттів, придатні навіть невеликі складки місцевості. Найбільш надійним захистом від проникаючої радіації служать спеціальні сховища з бетонним або достатньої товщини земляним покриттям. Найпростіші споруди (окопи, щілини) тільки послаблюють дію проникаючої радіації. У діючій армії дія проникаючої радіації значною мірою знижується бронею танків і бронеавтомобілів. Захистом від впливу радіоактивних речовин служать притулку, укриття, а також захисний одяг. Час роботи на заражених ділянках обмежується, а перед роботою застосовуються профілактичні засоби проти променевої хвороби.
      Зазнали забруднення радіоактивними речовинами проходять санітарну обробку під контролем середнього медперсоналу.
Противохимическая захист. Захисний одяг (див.) і протигази (див.) надійно захищають від ОР. Швидке і правильне їх надягання повністю виключає поразку. Бліндажі і притулку зі спеціальними фільтрами-поглиначами повністю забезпечують захист людей від ІВ. Однак в умовах бойових дій не завжди можна своєчасно використовувати засоби захисту. Заражені ОР повинні своєчасно пройти санітарну обробку (див.). Для зняття і нейтралізації крапель ОР, що потрапили на обмундирування або шкіру, використовується індивідуальний протихімічний пакет, а для групової обробки - спеціальна сумка ПХС (противохимические кошти). За допомогою індивідуального противохимического пакета або сумки ПХС проводиться неповна, так звана часткова спеціальна обробка, яка не може гарантувати повне видалення ІВ. Тому заражені ОР повинні пройти повну спеціальну обробку на пунктах спеціальної обробки, розгорнутих хімічної службою, де обмундирування піддається обробці спеціальними дегазаторами, а особовий склад під наглядом середнього медперсоналу проходить санітарну обробку (обмивку).
Противобактериальная захист. В якості засобів захисту від бактеріальних токсинів служать протигази, а також захисний одяг. Для видалення токсинів з шкіри і обмундирування використовується звичайна вода або рідина з індивідуального противохимического пакета. Захист від патогенних мікробів полягає у використанні захисного одягу, протигазів, спеціальних притулків, проведення санобробки, дезінфекції, дезінсекції, дератизації, а також імунізації особового складу. Профілактичні щеплення особовому складу військ у воєнний час проводяться, як згадувалося вище, у випадку загрози бактеріального нападу, а також за епідемічними показаннями. На підставі даних бактеріологічної розвідки проводиться весь комплекс санітарно-гігієнічних і протиепідемічних заходів, включаючи обсервацію і карантинізацію.

 

Переглядів: 621 | Додав: RMK | Рейтинг: 0.0/0
Календар
«  Листопад 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
Архів записів
Пошук